
Chov ovcí - jedna z nejstarších profesí v Karpatech, vždy
přitahovala svou romantikou a možností žít šest měsíců v tichu hor, daleko od
ruchu venkova. Chov ovcí se nikdy v žádné instituci nevyučoval, jeho základy
byly předávány přímo v terénu. Otec učil syna, děd - vnuka, tak se z generace
na generaci předávala tajemství chovu a pastvy ovcí.
Časy se ale mění a nyní práce prarodičů není příliš
atraktivní pro mladé lidi, kteří se stále více vzdalují venkovskému způsobu
života a hospodaření. S cílem seznámit mladé lidi i turisty s chovem ovcí,
naučit základům této práce, zachovat ovce jako nehmotné dědictví Koločavy a
propagovat jej, vypracovali veřejní aktivisté projekt „Ovce – starodávné
karpatské řemeslo“, který v r. 2020 zvítězil v soutěži místních sdružení
Euroregion-Karpaty-Ukrajina “v rámci programu podpory iniciativ místních
karpatských komunit s finanční podporou regionů Lvov, Zakarpatsko,
Ivano-Frankivsk, Černovice. Projekt realizuje Dobročinná organizace „Dobročinný
fond pro rozvoj horských území“ ve spolupráci se vzdělávacím komplexem Koločava
„Ucelené vzdělávací zařízení I-III. stupně – předškolní vzdělávací zařízení“.
Cílem projektu je zachování a propagace tradic chovu ovcí
jako nejstaršího karpatského řemesla vytvořením školy chovu ovcí v obci Koločava,
kde se mladí lidé a turisté mohou seznámit s pasteveckým způsobem života.
Aktéři projektu zřídili ve Škole ovcí areál pro mistrovské
kurzy, a to školu pro ovce, průzkumný prostor pro kolibu, oplocení a kontejnery
na sběr TKO. Koločavská škola udělala tematickou expozici „Ovčácké-starobylé
řemeslo“, pro kterou vyvinula speciální informační stojany a zakoupila základní
nářadí pro pastýře, potřeby pro domácnost (bubny, kotle, rožně, gelety, poháry,
prapory atd.). Aby se mladí lidé seznámili s tradicemi chovu ovcí, vedli
profesionální pastevci mistrovské kurzy pro mládež o dojení ovcí a vaření sýrů
a syrů.
„O chov ovcí v Koločavě jako povolání se nyní mladí nezajímají, přičemž toto téma je pro turisty mimořádně atraktivní,“ říká projektový manažer Vasyl CHudinec. Realizací našeho plánu chceme mladé generaci vyprávět o dávné prácii, kterou naše děti mohly živit své rodiny a vzbudit u mladých lidí zájem o výuku tohoto povolání. Turisté mají zájem poznat exotické tradice chovu ovcí a vyzkoušet pravý ovčí sýr, dojit ovce nebo si sýr sami vyrobit. To je pro návštěvníky velmi atraktivní a zlepšuje to turistickou image obce Koločava, která se řadí mezi turistické regiony.